Blog

Büyük Aile Buluşması’na Dair Ailelerimizin Açıklaması

17 EYLÜL PAZAR GÜNÜ İSTANBUL’DA YAPILMASI PLANLANAN “BÜYÜK AİLE BULUŞMASI”NA DAİR ORTAK AÇIKLAMAMIZ

17 Eylül Pazar günü İstanbul’da bu yıl ikinci kez düzenlenecek olan sözde LGBT Dayatmasına Karşı “Büyük Aile Buluşması” toplumu LGBTİ+’lara ve ailelerine yönelik ayrımcılığa ve nefret söylemine teşvik eden bir eylemdir ve bu nedenle bir suçtur.

Geçen sene de söylemiştik. Tekrarlayalım: 

Biz çocuklarını koşulsuz seven ve her şartta onların yanında olan aileleriz. Bizim çocuklarımız, eşcinsel, biseksüel, trans, interseks yani tüm insanlık gibi çok renkli ve çeşitli cinsel yönelim ve/veya kimliklere sahip. Bizler çocuklarımızı cinsel yönelim ve/veya cinsel kimliklerinden bağımsız olarak kucaklıyoruz. Her aile gibi bizler de çocuklarının toplum içinde sağlıklı bireyler, eşit yurttaşlar olarak yaşayabilmeleri için onların yanında duran, birbirine sevgi ile bağlı olan aileleriz. 

17 Eylül Pazar günü yapılacak olan yürüyüş bir “aile yürüyüşü” ise bizim ailelerimiz bu yürüyüşün neresinde? Bu yürüyüş bizleri dışlayan, çocuklarımızı hedef gösteren, toplumu onlara karşı ayrımcılığa teşvik eden ve nefret söylemini cesaretlendiren bir yürüyüştür. Bu yürüyüş çocuklarımızın kendi ülkelerinde eşit yurttaşlar olarak var olma haklarına bir saldırıdır.  

Bizim çocuklarımız hayatın her alanında sadece eşit yurttaşlar olarak var olma haklarının mücadelesini veriyorlar, kimseden daha fazlasını istemiyorlar, kimseye bir şey dayatmıyorlar, kimseyi tehdit etmiyorlar.  Bizim çocuklarımız insanlık var olduğundan bu yana var olan, bugün ve ileride de hayatın her alanında birlikte yaşayacağınız arkadaşınız, öğrenciniz, öğretmeniniz, doktorunuz, avukatınız, vekiliniz, bakkalınız, her gün selamladığınız komşunuz, kardeşiniz ve hatta belki de sizin çocuğunuzdur. Bizim çocuklarımız bu toplumun, tarihinin, kültürünün, bugününün ve yarınının ayrılmaz bir parçası, eşit yurttaşlarıdır. 

Onların toplumdan dışlanmasına, toplumun içinde sağlıklı, üretken bireyler olarak yaşama haklarının ellerinden alınmasına ve hedef gösterilmelerine izin vermeyeceğiz. 

Bu yürüyüşü düzenleyen, kendinde bütün toplum adına konuşmak yetkisini gören bu gruba, dışlayıcı, ayrımcı nefret söylemlerinin değil “aileyi korumak” aksine tüm toplumu ayrıştırmaktan başka bir işe yaramadığını tekrar hatırlatmak istiyoruz. 

Tüm toplumumuzu, Türkiye’nin pek çok acil ve yakıcı sorunla baş etmeye çalıştığı bir dönemde sanki ülkemizin en büyük sorunu bizim rengarenk çocuklarımızmış gibi, onları “LGBT” diye bir kısaltmanın içine hapsederek suni bir gündem oluşturma çabalarına, kendi politik çıkarlarına alet etmeye çalışanlara, toplumun huzursuzluğunu en kolay hedef olarak  seçtikleri bir grup insana karşı ayrımcılığa yönlendiren ve nefreti körükleyenlere karşı uyanık olmaya çağırıyoruz. 

Bizim çocuklarımız en doğal hakları olan var olma hakları için bile yürüyemezken bırakalım onlar yine yürüsün, yürüsünler ki bu toplumun bazı çocuklarını dışlayan, yok sayan hatta onlara karşı nefreti, düşmanlığı körüklemeye devam edenlerin kimler olduklarını yine hatırlayalım. 

GEÇEN YIL SORDUĞUMUZ VE CEVABINI HENÜZ ALAMADIĞIMIZ SORULARIMIZI YİNELİYORUZ: 

“Büyük Aile Buluşması” derken neyi kastediyorsunuz?  Çocuklarımızı koşulsuz seven, sağlıklı bireyler olarak yetişmeleri için elimizden geleni yapan bizler aile değil miyiz?

  • “Aileyi korumak” için yapıldığı söylenen “Büyük Aile Buluşması”na biz eşcinsel, biseksüel, trans, interseks aileleri olarak gelirsek bizleri de koruyacak mısınız? 
  • LGBTİ+ karşıtı olarak düzenlenen bu yürüyüşe izin veren siyasi irade  LGBTİ+’ların, kadınların, öğretmenlerin, doktorların vb. anayasal haklarını kullanacakları yürüyüşlere ve gösterilere ne zaman izin verecek?
  • Her yurttaş gibi, vergilerini ödeyen, farkında olmasanız da herkes gibi mesleği, birikimi ve donanımıyla topluma katkıda bulunan eşcinsel, biseksüel, trans, interseks bireylerin de eşit yurttaşlık haklarına sahip olduğunu, bir aileleri olduğunu ve bir gün sizin de ailenizden olabileceğini ne zaman kabul edeceksiniz?

“NEFRETE DEĞİL, HAYATA SES VER!”

Bizler 17 Eylül Pazar günü “Büyük Aile Buluşması”nın yapılacağı saatlerde “Nefrete değil, hayata ses ver!” diyerek, ayrımcılık yerine bütün renkleri ile hayatı savunan “Büyük Hayat Buluşması”nı izleyeceğiz. Sizi de bekleriz.

Büyük Hayat Buluşması canlı yayın bağlantısı: 

https://www.youtube.com/live/bQ5fR-nmSR4?si=BE_Q9Gt_5hb6FYfU

Akdeniz Antalya Aileleri Grubu
Denizli LGBTİ+ Aileleri Grubu
GALADER- Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği
İzmir LGBTİ+ Aileleri Grubu
LİSTAG- LGBTİ+ Aileleri ve Yakınları Derneği

Benim Çocuğum: Bir Queer Annesinin Hikayesi

‘Benim Çocuğum’ belgeselini ilk izlediğimde, benim çocuğum bana yeni açılmıştı.  Bazı durumları/kavramları/olayları ancak başına geldiğinde anlıyor insan. Bildiğini sandığı bir konuda ne kadar cahil olduğunu da fark etmek, ne kadar gereksiz önyargı ve yanlış bilgi biriktirdiğini görmek acı veriyor.
Kızım bana açıldı, bana kendini anlattı. İçimde bir yerde şüphesini hep duyduğum, bilerek ya da bilmeyerek üzerini örttüğüm, ama bir türlü konduramadığım gerçekle yüzleşmek hiç kolay olmadı. Ama aslında bir o kadar kolaydı.    O aşıktı, genç bir kadına aşıktı, böyle mutluydu. Denklem basitti aslında, o mutluysa ben de mutluydum. 

Yüzleşme Anında Duyulan Sorular

O ilk yüzleşme anında dünya etrafımda dönerken aklımın içinde de binlerce soru uçuşuyordu.  Nasıl fark edemedim? 
Neden daha önce anlayamadım? 
Ben nasıl bir anneyim? 
Nerede hata yaptım? 
Ben çocuğumu büyütürken onu istemediği bir sürü saçma şeye nasıl zorladım? 
Hep erkek çocuklarla spor yaptı, nasıl anlamadım? 
Pembe rengi hiç sevmezdi, nasıl fark edemedim? 
22 yaşına kadar hiçbir erkekle flört etmedi, nasıl şüphelenmedim? 
Erkek reyonundan giysi seçmeyi severdi, bundan da mı huylanmadım? 
Benim yüzümden mi oldu?
Çocuğum mutlu olacak mı? 
Anne-baba olarak nasıl bir model çizdik biz? 
Hayatı hiç kolay olmayacak, peki ben onu koruyabilecek miyim? 
Ya başına kötü bir şey gelirse?
Çocuğum güvende olacak mı? 
Nelere maruz kalacak? 
Babası duyunca ne diyecek? 
Çevremizdekilere nasıl açıklayacağız? 
Çocuğumun hayatını kolaylaştırmak için ne yapabilirim?   Ben bundan sonra ne yapabilirim?
Ben ne yapabilirim? 

Ferahlama ve Kabul Sürecİ

O ilk yüzleşmenin hemen ardından sanki hiçbir şey olmamış gibi yoluma devam ettim. Nasıl bu kadar çabuk kabule geçtim, nasıl hemen uyumladım kendimi hiç bilmiyorum. 
Sanki bir tiyatro sahnesinde başrol oyuncusuydum ve rolümün de hakkını veriyordum. 
Sırtıma bir kırmızı pelerin geçirmiş, süper güçlerimi cebime koymuş, hayallerimin enkazının üzerinde yürüyerek ayağıma batan taşlara ve ara sıra tökezlememe rağmen “acımadı ki acımadı ki” diye ilerlemeye çalışıyordum…
Her düşündüğümde tekrar şükrediyorum; çok şanslıyım ki çevremde beni anlayacağını bildiğim canlar vardı. İşte onların tavsiyesi üzerine izledim “Benim Çocuğum”u… 
İyi ki izledim.
Ferahladım. 
Hafifledim.
Yeri geldi boğazım düğümlendi, gözyaşlarım özgürlüğünü ilan etti, hem ağladım hem güldüm, yeri geldi ruhum elinde pankartla onlarla birlikte yürüdü. 
Her duygunun içinden onlarla birlikte geçtim, çok ama çok iyi geldi. 
Gördüm ki aklımdaki o binlerce soru, korku, endişe sadece benim aklıma gelmemişti. 
İzledikçe bazı soruların cevapları netleşti, bazı sorular da evrildi. Bu kez çocuğumu ve ihtiyaçlarını daha doğru anlamaya yönelik sorular canlandı içimde…
Acaba kendi bedeninden memnun muydu? 
Kadın olmaktan mutlu muydu? 
Cinsiyetini değiştirmek istiyor muydu? 
Yaşadığı hayattan gerçekten de mutlu muydu? 
Psikolojik anlamda destek almak ister miydi? 
Benim nasıl destek olmamı istiyordu?
Tüm bu soruları sonradan kızımla da konuştum, aldığım yanıtlar da tatmin edici oldu benim için… 
Biraz daha ferahladım. 
Anladım ki önce durmam gerekiyordu. Sadece durmam. Çünkü durum hiç o kadar basit değildi. Böyle bir şey ilk defa başıma geliyordu, bu eğer bir sınavsa ben çalışmadığım yerden yakalanmıştım, önce bu durumu anlamam ve sindirmem gerekiyordu. Yaşayacağım tüm duyguları yaşayıp ancak öyle geçebilirdim içinden… 
‘Benim Çocuğum’da izlediklerim canımın yarasına merhem, ruhuma ağrı kesici oldu.   Ne yapacağımı bilemez bir halde serseri mayın gibi ortalıkta dolanırken, ekranın diğer ucundan uzanan hiç tanımadığım ama sanki bin yıldır dost olduğum şefkatli kollar beni sardı, sarmaladı. 
İçime sıcaklık, kalbime huzur doldu. 
Hissettiğim şey benim de çocuğumun da yalnız olmadığımızdı. 
48 yaşımda ben, 22 yaşındaki kızımla yeniden tanıştım. Bu tanışma bana hiç bilmediğim bir sürü şey öğretti. Önyargıları, şu meşhur el âlem ne der kaygılarını bir kenara fırlatıp attım.  Çocuk benim çocuğumdu, sevgisi içimdeydi.
Hayat yolunda şimdiye kadar hep el ele yürümüştük, şimdiden sonra da o eli hiç bırakmayacaktım.  
Her ne olursa olsun o benim mucizemdi, kıymetlimdi. 
Cinsiyetinin, cinsel yöneliminin ya da adına her ne deniyorsa onun önemi yoktu. Önemli olan tek şey canının sağlığıydı, mutluluğuydu. 
Her ne olursa olsun o benim çocuğumdu ve her zaman onun yanında olacaktım.   Çünkü o benim çocuğumdu, en güzeli de buydu…  

İmza: Bir Queer Annesi 

Destek için tıklayın.

Onur Haftası’nda LİSTAG’ın  15. Yılını Kutladık

Bundan 15 Yıl önce çocukları LGBTİ+ olan birkaç aile deneyimlerini paylaşmak ve dayanışmak için bir araya gelmişti. Sonra bu gruba dahil olan ailelerin sayısı artmaya başladı ve aslında hiç de az olmadığımızı gördük. Hak mücadelelerinde evlatlarımızın yanında yol alırken bu mücadelenin onların olduğu kadar bizim de olduğunu farkına vardık. Bilgilendikçe, bilgimizi, deneyimimizi paylaştıkça güçlendik  ve daha çok aileye ulaşmak, destek olmak amacıyla dernek haline geldik. Onur Haftası’na denk gelen 23 Haziran 2023 Cuma günü de Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu’nun ev sahipliğinde LİSTAG’ın 15. Yılını kutladık. Gün boyu süren 15. Yılında LİSTAG ve Türkiye’de Aile Örgütlenmeleri Sempozyumu’nun ardından sıcak bir resepsiyonla hem 15. yaşımızı hem de Onur Ayı’mızı kutladık, kayıplarımızı andık. 

“15. Yılında LİSTAG ve Türkİye’de Aİle Örgütlenmelerİ Sempozyumu”

Gün içinde LGBTİ+ aile örgütlerinden temsilcilerin ve uzun yıllardır birlikte çalıştığımız uzmanların katılımıyla düzenlediğimiz 15. Yılında LİSTAG ve Türkiye’de Aile Örgütlenmeleri Sempozyumu’nda deneyimlerimizi paylaştık. 

15. Yılında LİSTAG ve Türkiye’de Aile Örgütlenmeleri Sempozyumu saat 10:00 ‘da Hollanda Başkonsolosu Arjen Uijterlinde’nin açılış konuşmasıyla başladı.

LİSTAG Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Savaş’ın konuşmasının ardından, LİSTAG’ın kurucu ailelerinden olan Günseli Dum, Sema Yakar, Ömer Ceylan ve Şule Ceylan ve Metehan Özkan “Dünden Bugüne LİSTAG” başlıklı bölümde LİSTAG’ın kuruluş hikâyesini ve tarihçesini anlattılar.

“LGBTİ+ların ve Ailelerinin Ruh Sağlığında Destek Mekanizmalarının Önemi’’ başlıklı panelinin katılımcıları Uzm .Dr. Başak Usta Gündüz, Doç. Dr. Koray Başar, Uzm. Dr. Seven Kaptan, Züleyha Baransel, trans ve LGBTİ+ gençlerin yaşadıkları sorunları, barınma, eğitim, çalışma gibi alanlarda yaşadıkları sorunları ve ailelerin bu sorunlar ile başa çıkma yöntemlerini anlattılar.

“LGBTİ+ Gençleri Desteklemek ve Güçlendirmek’’ başlıklı panelin konusu LGBTİ+ gençlerin eğitim, çalışma ve sosyal yaşamlarında güçlenmelerinde aile ve okul desteğinin rolü ve önemiydi. Özellikle okulda PDR desteğinin önemi üzerinde duruldu. Panelin katılımcıları Doç. Dr .Ezgi Toplu Demirtaş, Psikolojik Danışman ve Eğitim Bilimci Dilek Çankaya, Cinsellik Eğitmeni ve Danışmanı Efsun Sertoğlu idi.

“LGBTİ+ Aileleri ve  Hikâyeleri’’ başlıklı panelinin katılımcıları Can Candan ve Yasemin Zeynep Başaran’dı. Can Candan, LİSTAG ile tanışmasını, Benim Çocuğum Belgeselini çekme fikrinin nasıl doğduğunu, belgeselin çekim aşamasını anlattı. Yasemin Zeynep Başaran ise kendi LİSTAG yolculuğunu anlattı. (Belgeseli izlemek için BURAYA tıklayabilirsiniz.)

“LGBTİ+ Aile Örgütlenmeleri  Geleceğe Nasıl Bakıyor?” başlıklı panelin katılımcıları Ankara Galader Derneği’nden Nedime Erdoğan, İzmir Aile Grubu’ndan Birgül Ergün, Antalya Aile Grubu’ndan Hidayet Erşan ve LİSTAG Derneği’nden Nilüfer Kan Yeğin LGBTİ ebeveynleri olarak kendi hikâyelerini paylaştılar, endişe ve zorluklarla baş etme yöntemlerini ve örgütlenmenin önemini anlattılar.

Her biri yaklaşık 1 saat süren 5 panelin ardından LİSTAG’ın kurucularından Günseli Dum, kuruluşundan bu yana emeği geçmiş tüm Gönüllü ve Paydaşlarımıza teşekkür etti.

Hem 15. Yılımızı hem Onur Ayı’nı kutladık

Günün sonunda, 15. Yılında LİSTAG ve Türkiye’de Aile Örgütlenmeleri Sempozyumu’nun ardından sempozyum katılımcıları ve davetlilerimizle birlikte, sıcak ve neşeli bir ortamda hem 15. Yılımızı hem Onur Ayı’nı kutladık, hem de kaybettiğimiz arkadaşlarımızı andık.

En ince ayrıntısına varıncaya kadar düşünülmüş harika bir organizasyon ile LİSTAG’ın 15. Yılı’nı ve Onur Haftası’nı kutlamamıza vesile olan Hollanda Konsolosluğu’na, 15. Yılında LİSTAG ve Türkiye’de Aile Örgütlenmeleri Sempozyumu’na katılan tüm konuşmacılarımıza, sempozyumda ve resepsiyonda bizimle birlikte olan tüm dostlarımıza çok teşekkür ederiz.

2023 Onur Ayı’mız kutlu ve renkli olsun!

2023 Onur Ayı’na hoş geldiniz! Bir önceki yıl Lubi’li sticker’larımız ve bilgisayarlarımız, telefonlarımız için arka plan görsellerimizi sizinle paylaşmıştık. Bu sene ise koleksiyonumuzu daha da genişlettik! Akıllı telefonlarınızda kullanabileceğiniz renkli ve eğlenceli Lubi’li çıkartma setimizi hala indirmediyseniz, kaçırmayın! Ayrıca, yeni eklediğimiz koleksiyonumuzla birlikte, cep telefonu, tablet ve bilgisayarlarınız için ücretsiz arka plan görsellerini de indirip kullanabilirsiniz. Hepimizin Onur Ayı kutlu ve renkli geçsin!

Lubi Çıkartma setimizi aşağıdaki butona veya bu bağlantıya https://sticker.ly/s/17CKCF tıklayarak indirebilirsiniz. Güle güle kullanın. 

Bilgisayar, laptop ve tabletleriniz için wallpaper’larımızı indirerek arka plan olarak kullanabilirsiniz.

Akıllı telefonlarınız için hazırladığımız wallpaper’larımızı indirerek arka plan olarak kullanabilirsiniz.

Çıkartmalarımızı ve wallpaper’ımızı hazırlayan Hakkı Tarkan Fenercioğlu’na teşekkürler.

15. Yıl Anketi: Görüşleriniz Bizim için Önemli

15. Yıl Anketimize Katılın!

Anketimize butona tıklayarak veya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

LİSTAG olarak, 15 yıldır tüm insanların cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadelerinin tanınıp, değer verildiği ve saygı duyulduğu bir gelecek için çalışmaya devam ediyoruz. Bu yolda dayanışmanın gücüne inanıyoruz, umut etmeye ve ettirmeye çalışıyoruz. Buradan yola çıkarak 15. yılımızın şerefine bir 15. Yıl Anketi hazırlamak ve siz değerli paydaşlarımızla paylaşmak istedik.


Sizleri anketimize katılmaya davet ediyoruz! Ankete verilen cevaplar analiz edilerek, siz değerli paydaşlarımızı daha iyi tanıma ve çalışmalarımızı değerlendirme konusunda katkı sağlayacaktır. Bize destek olmak için birkaç dakikanızı ayırarak anketimize katılmanız bizi çok mutlu edecektir. Çalışma hakkında daha fazla bilgi edinmek ve/veya varsa sorularınız için info@listag.org  e-posta adresinden bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Anketimize BURAYA TIKLAYARAK veya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfJSUZztFCJ5UOfkbhmdxywn70YrftsE99WX8HK2cvGfRQHxA/viewform?usp=sharing

Dayanışma Yemeği: Esmeray ve Yönetmen Can Candan’laydık

1 Nisan Gecesi gerçekleştirdiğimiz Dayanışma Yemeği’nde TİP vekil adayı trans aktivist Esmeray ve Benim Çocuğum belgeselinin yönetmeni Can Candan’la bir araya gelerek özlem giderdik.

Yemekli toplantımızdan bir fotoğraf. Belgeselimizin yönetmeni Can Candan ve TİP vekil adayı trans aktivist Esmeray ile birlikte.

Geçtiğimiz gece (1 Nisan 2023), uzun bir aradan sonra bir dayanışma yemeği düzenledik. Bu geceyi çok özel kılan şeyler vardı. Hem ailelerimiz hem de çok değerli konuklarımızla bir araya geldik. TİP vekil adayı ve trans aktivist Esmeray, bizimle birlikteydi ve çok değerli bilgiler paylaştı. Benim Çocuğum belgeselimizin yönetmeni Can Candan da bu özel gecede bizlerle birlikteydi ve bizi çok mutlu etti.

Gece, yemeklerimiz ve sohbetlerimiz kadar önemli konuklarımızla da kalbimizden geçenleri, açık yüreklilikle paylaştık. Ailelerimizin yanı sıra, toplantıya katılan herkesin desteği ve katkısı büyük önem taşıyor. Bu dayanışma yemeği de öncekiler gibi bizim için çok özel ve unutulmazdı.

LİSTAG olarak, ailelerimizin yanı sıra, LGBTİ+ bireylerin haklarına ve mücadelesine de destek vermeyi amaçlıyoruz. Bu amaç doğrultusunda, yemekli toplantılarımız gibi birçok etkinlik düzenliyor ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu mücadelemizde, toplumun her kesiminden insanların desteğine ihtiyacımız var.

Bu tür dayanışma yemeği gibi toplantılar, bu mücadeleye katkıda bulunmak adına çok önemli. Bu amaçla bizler, LGBTİ+ çocukları ya da yakınları olan aileler olarak biraraya geliyoruz. Bizler birbirimize destek oluyoruz ve dayanışmada bulunuyoruz. LİSTAG olarak da herkesi bu mücadelede yanımızda olmaya, destek vermeye ve farkındalık yaratmaya davet ediyoruz.

Ne Yapıyoruz

LİSTAG Aileleri olarak Bilgilendirmek ve Güçlendirmek İçin Neler Yapıyoruz?  

Aileler çocukları ya da yakınları farklı cinsel yönelimleri veya cinsel kimlikleri ile ilgili kendilerine açıldığında çoğunlukla şaşkınlık, inkâr, öfke, korku, kaygı, suçluluk gibi duygular içeren zor bir süreçten geçerler. 

Başlangıçta pek çok cevapsız soru vardır akıllarında. 

Eşcinsel, Lezbiyen, Biseksüel, Trans olmak ne demek? Bu bir hastalık mı? Tedavisi var mı? Geçici bir şey mi? Özenti mi? Onu kim ya da kimler etkiledi de böyle oldu? Bir tercih mi? Sapıklık mı? Günah mı? Neden böyle oldu? Biz nerede hata yaptık? Kötü ebeveynler miyiz? Şimdi ne olacak? Elalem ne diyecek?

Bu kaygılarla başa çıkmak yalnız başına çok zordur.

LİSTAG aileleri olarak, uzmanların da desteğiyle aileleri bilgilendirerek ve kendileriyle aynı süreçten geçmiş diğer ailelerin deneyimlerini paylaşarak sorularının cevaplarını bulmaları ve bu zor dönemi aşmaları için onlara destek oluyoruz. 

Böylece aileler, güçlenir ve sonunda çoğunlukla çocuklarını, yakınlarını olduğu gibi kabul eder, onları şartsız, koşulsuz bir saygı ve sevgiyle kucaklar ve  hayatın her alanında eşit vatandaşlık için verdikleri hak mücadelelerinde onların en büyük destekçileri haline gelirler.  

LİSTAG’ın ailelere destek olmak ve dayanışmayı sağlamak için yaptığı faaliyetlerde siz de bize destek olmak ister misiniz?

LİSTAG olarak Hak Savunuculuğu Alanında Neler yapıyoruz?

LİSTAG aileleri olarak, toplumda cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği farklılığından doğan ön yargıları kırmak, toplumu bilgilendirmek, LGBTİ+ların, LGBTİ+ ailelerinin uğradığı hak ihlallerini önlemek ve eşit vatandaşlık haklarını savunmak amacıyla her fırsatta sesini duyurmaya, görünürlüğünü arttırmaya ve farkındalık yaratmaya çalışıyoruz.

Bu amaçla ayrımcılık konusunda çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin, özel kuruluşların davetlerine ve eğitim faaliyetlerine katılıyoruz, medyadan gelen bilgi taleplerine düzenli olarak cevap veriyoruz. Ancak çalışmalarımıza katılmanız sizin de medyada görünmenizi ya da topluluk önüne çıkmanızı gerektirmiyor. Çünkü biliyoruz ki herkesin koşulu farklıdır.

LİSTAG Dostları ile, özel şirketlerin istihdam politikalarını “çeşitlilik ve kapsayıcılık” ilkelerini gözeterek oluşturmalarına, bu yönde iyileştirmelerine, kısaca LGBTİ+ dostu kurumlara dönüşmelerine yönelik çalışmalar yürütüyoruz. LinkedIn sayfamıza BURAYA tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Ayrıca, LİSTAG aileleri olarak, yurtdışındaki ebeveyn örgütleri ile de yakın temasta ve dayanışma içinde olmaya devam ediyoruz.

Her yıl Onur Ayı’nda bilgilendirme ve farkındalık amaçlı etkinlikler yapıyoruz ve Onur Yürüyüşü’ne katılmaya devam ediyoruz.

Who Are We

LİSTAG (Association of Families and Friends of LGBTI+ in Turkey) is an association for support and solidarity established by parents of lgbt youth and families whose children or relatives are LGBTI+ (Lesbian, Gay, Bisexual, Trans, Intersex +).

Our Vision

We, as parents of lgbt youth, dream of a future where all people have equal citizenship rights, where their sexual orientation, gender identity and gender expression are recognised, freely expressed and respected without discrimination.

Our Mission

In order to realise this vision, we continue to work in the following areas.

We SUPPORT LGBTI+ families and relatives by informing them.

We provide CONSULTANCY to both our members and other civil society organisations, companies and institutions. They are mostly about specific problems and challenges faced by LGBTI+ persons.

As Listag, we also advocate for the necessary laws to be made and implemented, policies to be formulated, awareness to be raised in our society on this issue and a change in attitudes to achieve full equality for LGBTI+ persons.

Our Story

In 2008, as a few LGBTI+ parents in Istanbul, we came together for solidarity. We became stronger as we shared and became informed. As we travelled alongside our children in their struggle for rights, we realised that this struggle was as much ours as it was theirs. Our number increased day by day. We were not limited to Istanbul, we tried to bring families together in other cities such as Ankara, Antalya, Izmir, Denizli. We officially became an association in May 2019.

Our Documentary “My Child”

In 2013, we shared all this journey in our documentary film “Benim Çocuğum” (My Child). “Benim Çocuğum” is a documentary film directed by Can Candan, in which seven families from LISTAG tell the stories of their difficult processes and their stories of supporting their children. Since 2013, the film has reached thousands of families and can be watched online, and has been screened in many channels such as universities, non-governmental organisations and the private sector. For more information about the film CLICK HERE or to watch it, you can CLICK HERE.

Danışma Hattı

Çocukları veya bir yakınları cinsel kimliği ya da cinsel yönelimi ile ilgili kendilerine açıldığında, ya da henüz açılmamış olsa bile bunu hissettiklerinde aileler çoğunlukla kafalarında kimseyle paylaşamadıkları pek çok cevapsız soru ve kaygıyla baş başa kalırlar. LİSTAG Danışma Hattı bu süreçte ailelere destek olmak için çalışır. Onları dinler ve sorularının cevaplarını en doğru şekilde alabilecekleri kaynaklara yönlendirir. 

0546 484 82 85

LİSTAG Danışma Hattı’nı Pazar günü hariç her gün 10:00- 19:00 arası arayabilirsiniz. 

Aileler LİSTAG Danışma Hattı’nı aradıklarında karşılarında kendileriyle aynı süreçten geçmiş bir ebeveyn, çoğunlukla da bir anne bulurlar. Danışma Hattı’mızı cevaplayan anneler ciddi ve titiz bir eğitim programından geçmiş olan LİSTAG gönüllüleridir.

LİSTAG 15 Yaşında!

2008 yılında İstanbul’da birkaç LGBTİ+ ebeveyninin bir araya gelmesiyle yolculuğuna başlayan LİSTAG 15 yaşında!  LİSTAG Aile Grubu olarak ilk başlarda yapabildiklerimiz sınırlı idi. Bir yandan aileler olarak birbirimizi yargılamadan dinler, destek olurken, diğer yandan çağrıldığımız her yerde hikayelerimizi anlatıyorduk. Çocuklarımız yanlış, bizler de yalnız değildik. Aklımızda olan en önemli şey ailelere destek olurken, çocuklarımızın da hayatını kurtarmaktı. Bugün ise sadece hikayelerimizi anlatmıyor, LGBTİ+ insan hakları ile ilgili her alanda ve  platformda sesimizi duyurmaya devam ediyor, LGBTİ+ların tam eşitliğe ulaşabilmeleri için gerekli kanun ve politikaların yapılabilmesi, toplumumuzda bu konuda farkındalık yaratılması için savunuculuk yapıyoruz. 

LİSTAG olarak 15 yıldır, LGBTİ+ ailelerine destek olmaya ve LGBTİ+ hakları savunuculuğu yapmaya, aile dayanışmasını her geçen gün kuvvetlendirmeye devam ediyoruz. 2008 yılında kurulduğumuzdan ve 2019 yılında resmi olarak dernekleştiğimizden bu yana, bilgilendikçe güçlenen ailelerin sayısı hızla artmaya devam ediyor. Aileler verdikleri hak mücadelesinin yalnızca çocukları için değil, kendileri için de olduğunun farkına varıyorlar. Bu bilince erişiyorlar. Geriye dönüp başardıklarımıza baktığımızda LİSTAG, Ankara, Antalya, Denizli ve İzmir’de aile grupları kurulmasına öncülük etmiş, milyonlarca insanın yaşamlarına ve gönüllerine dokunmuş ve LGBTİ+ ebeveynlerinin çekinmeden konuştuğu «Benim Çocuğum» adlı belgeselimiz  ile daha da büyük kitlelere ulaşıyoruz. 

Aynı zamanda Danışma Hattımızla, her ay gerçekleştirdiğimiz CETAD uzman toplantılarımızla, LGBTİ+ ailelerine yönelik yapmış olduğumuz yaz ve kış kamplarımızla, yayınlarımızla, söyleşilerimiz ve ulusal/uluslararası webinarlarla ailelerin hayatlarına ortak olarak, destek olmaya devam ediyoruz.  

LİSTAG olarak, tüm insanların cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadelerinin tanınıp, değer verildiği ve saygı duyulduğu bir gelecek hayal ediyoruz. Bu doğrultuda, 15 yıldır dayanışmanın gücüne inandık, umut etmeye ve ettirmeye çalışıyoruz. 

Biliyoruz ki, aslında LİSTAG HAYAT KURTARIR!

‘’17 yıl sonra kızımın lezbiyen olduğunu öğrendim. Aynı anda, dünya insanın başına gerçekten yıkılıyormuş, onu öğrendim. Koskoca bir enkazın altında kalmıştım. Göz gözü görmüyordu. Nefes alamıyordum. Dünya durmuştu. Renkler solmuştu. Işık yoktu. Kızım kaybolmuştu. Çocuğumla yaşadığım sabit geçmişim yıkıntılar altındaydı. Geleceğe dair kurduğum hayaller yerle bir olmuştu.” *

Bu sözler bir LGBTİ+ ebeveynine ait. 

15 yıldır çocuklarının veya yakınlarının LGBTİ+ olduğunu öğrenip, bir nevi enkaz altında kaldığını hisseden ailelere ulaşmaya çalışıyoruz. LİSTAG olarak yolculuğumuza devam eder ve kendi tarihimizi yazarken, diğer yandan Türkiye’nin de tarihine tanıklık ediyoruz. Yaşanan her olayda ( Gezi direnişi, deprem ve sel felaketleri vb. )  LGBTİ+ ve insan haklarını savunmaya devam ediyoruz. 

Ülkece zorluklarla yüzleştiğimiz 2023 yılını da aynı destek ve dayanışma ile aşmayı umuyoruz.

LGBTİ+ların tam eşitliğe kavuştuğu bir geleceği birlikte inşa edip, kutlayacağımız günlere erişmek dileğiyle…

15. yılımız kutlu olsun! Dayanışma ve sevgi ile…

* Gökkuşağından Hikayeler kitabından alınmıştır.